W ramach programu Erasmus+, który od wielu lat realizuje zgorzelecka Emilka Monika Tymińska – wicedyrektorka ds. kształcenia zawodowego oraz szkolny koordynator programu Erasmus+ wzięła udział w Job shadowing wraz z 6 przedstawicielami sektora edukacji z Włoch.
Ideą programu Job shadowing jest możliwość poszerzenia doświadczenia zawodowego oraz podwyższenie umiejętności językowych w krajach partnerskich, a także dzielenie się wiedzą. Temat przewodni programu to “Praktyka zrównoważonego rozwoju w branży gastronomicznej i hotelarskiej”. Jego celem jest propagowanie takich zachowań współczesnego społeczeństwa, które pozwolą przyszłym pokoleniom cieszyć się dobrym życiem na naszej planecie np.:
• no waste – nie marnuj – ogranicz odpady,
• wykorzystuj resztki, oszczędzaj wodę i prąd,
• bądź eko – kupuj rozsądnie i z listą sezonowe i regionalne produkty
• pij kranówkę, nie kupuj plastiku,
• przemyśl swoją strategię biznesową i bądź odpowiedzialny wobec pracowników i klientów.
W Singapurze obserwowaliśmy jak ww. idee wprowadzają w życie edukatorzy Temasek Polytechnik. Następnie każdy uczestnik przedstawił podczas prezentacji swoją szkołę, kierunki i system kształcenia, realizowane projekty i warsztaty.
Ponadto program Job shadowing dał nam możliwość zaobserwowania jak przebiega kształcenie w Singapurze oraz jaką bazą dydaktyczną dysponują tam szkoły:
• zajęcia zaczynają się o 8.30 i trwają do 17,
• około południa jest przerwa na lunch,
• lekcje odbywają się przez 4 dni w tygodniu, piąty dzień przeznaczony jest na pracę w zespołach nad projektami, samodzielną naukę lub sport: siłownię, basen, bieżnię i wiele innych,
• każdy uczeń ma ze sobą laptopa, którego używa podczas zajęć do wyszukiwania informacji oraz tworzenia prezentacji,
• większość zajęć ma formę praktyczną, maksymalnie 10-osobowe grupy; teoria w formie wykładów jest przesyłana przez nauczycieli mailowo i każdy uczeń ma obowiązek znać ich treść przed zajęciami.
Nasza aktywność dotyczyła głównie branży gastronomicznej i hotelarskiej, trzeba przyznać, że mamy czego zazdrościć uczniom i nauczycielom:
• uczniowie uczą się gotować potrawy azjatyckie i zachodnie w 11 doskonale wyposażonych kuchniach,
• hotelarze uczą się obsługi gości mając do dyspozycji mnóstwo profesjonalnych sprzętów, naczyń, szkła,
• ugotowane przez uczniów potrawy sprzedawane są w licznych punktach gastronomicznych na terenie campusu, jest nawet robot-kelner, którego programują uczniowie,
• hotelarze obsługują gości w szkolnej restauracji otwartej do godz. 21.30, dla której gotują uczniowie gastronoma,
• do dyspozycji jest teatr służący pokazom dydaktycznym, pracownia do kursów sommeliera, basen, siłownia, strefy rekreacyjne, boiska, liczne kawiarnie i świetnie wyposażona biblioteka szkolna.
Job shadowing to także program kulturowy, dzięki któremu mogliśmy zobaczyć fantastyczne atrakcje Singapuru np. Gardens by the bay, Marina Bay Sands, Wyspa Sentosa oraz dzielnicę China Town oraz Little India.
Podsumowując – znamy już kierunek, w którym należy podążać i pełni inspiracji wracamy do swoich szkół.
(PZ/Foto:PZ)