Najnowsza Gazeta

300

Reklama

Kursy walut

KUPNO SPRZEDAŻ
euro EUR 4,1600zł 4,4200zł
usd USD 3,5100zł 3,6200zł
chf CHF 4,4600zł 4,6100zł
gbp GBP 4,8800zł 5,0800zł
czk CZK 0.1650zł 0.1780zł

Kurs z dnia: 2025-11-10

Pogoda

+8
°
C
+11°
+
Zgorzelec
Wtorek, 16
Środa
+ +
Czwartek
+ +
Piątek
+10° +
Sobota
+10° +
Niedziela
+ +
Poniedziałek
+ +
Prognoza 7-dniowa

15 października seniorzy z Polski i Czech wzięli udział w kolejnych warsztatach kulinarnych, podczas których wspólnie przygotowywali tradycyjne potrawy – sałatkę ziemniaczaną oraz czeski przysmak utopieniec. Warsztaty odbyły się w ramach polsko-czeskiego projektu „Lokalne produkty na trójstyku granic” i stanowiły doskonałą okazję do poznania regionalnych smaków oraz wspólnego odkrywania kulinarnych tradycji obu krajów.

Spotkanie przebiegło w niezwykle przyjaznej atmosferze a uczestnicy z zaangażowaniem przygotowywali dania. Nie zabrakło także rozmów i śmiechu podczas wspólnej degustacji.

Warsztaty poprowadzili przedstawiciele Kabinetu Trojzemi z Czech, którzy z pasją moderowali spotkanie, wprowadzając uczestników w tajniki czeskiej kuchni i tradycyjnych receptur. Dzięki ich zaangażowaniu warsztaty stały się nie tylko kulinarną przygodą, ale również przestrzenią budowania sąsiedzkich relacji.

Działanie odbyło się w ramach projektu koordynowanego przez Wydział Kultury, Sportu i Współpracy Międzynarodowej Urzędu Miasta i Gminy w Bogatyni.

(UMiGB/Foto:UMiGB)

Używamy cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.