Tak głośno skandowali Mieszkańcy DPS z „Jutrzenki" ze Zgorzelca bawiąc się podczas pomidorowego show.....Dziś trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek kuchnię świata bez tego warzywa. Z ogródka lub szklarniowe – zawsze pyszne i zdrowe. Tak w skrócie można scharakteryzować pomidora, bez którego trudno dzisiaj wyobrazić sobie nasze codzienne menu.
Pizza z gęstym, czerwonym sosem, wszelkie sałatki, kanapki lub zupy, a także małe pożywne przekąski nie mogą się obyć bez pomidorów. Królują one – czerwone, żółte, zielone, czarne, w paski, i bez - w daniach na świecie o każdej porze dnia i roku.
Początkowo pomidory traktowano jak roślinę ozdobną. Ostry, specyficzny zapach liści odstraszał od próbowania owoców. Podejrzewano, że są trujące. Walory pomidorów odkryli dopiero Włosi, od których przejęliśmy je wraz z nazwą (pommodoro, czyli „złote jabłko").
Nie tylko nasze podniebienia, ale także zdrowie na tym zyskały. W pomidorach znajdziemy witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6 oraz kwas foliowy i biotynę. Nerwusy docenią za to inny składnik wykorzystywany np. w uzdrowiskach – sole bromu, które działają kojąco na układ nerwowy. Bardzo cenny składnik pomidorów – likopen, działa antyutleniająco. To ma znaczenie dla powstrzymania efektów starzenia, ale także w profilaktyce np. raka prostaty, żołądka i jelita. Gdy minie sezon na pomidory, wiele wartościowych składników znajdziemy w przetworach – przecierach, naturalnych keczupach lub kawałkach pomidorów w puszce czy słoiku. A więc - Viva Pomidory!!!!
Dorota Frazik